I helgen väntas vinterväder i hela länet, på Halmstad skidarena var det redan under fredagen full aktivitet. Se och hör vad åkarna där säger om vikten av att umgås ute i coronatider. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Här kan du vintersporta i helgen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen väntas minusgrader och sol – en god anledning att ge sig ut och röra på kroppen. Här listas ett urval av länets anläggningar som håller öppet, samt hur de förhåller sig till coronarestriktionerna.

Varberg

Åkulla skidspår erbjuder ett längdskidspår på 3,2 kilometer med belysning. Anläggningen är öppen dygnet runt med belysning mellan 06 till 23. Anläggningen tillverkar egen snö och har också en större pulkabacke.

För tillfället är värmestugan stängd för privatpersoner.

– Det är utspritt på spåret, men mycket folk. Vi har skyltat upp på ett antal ställen att man ska hålla avstånd, vi har byggt ett skjul utomhus så man inte behöver gå in vid skidhyran, säger Olle Rabe på Åkulla Skidallians, om hur de har coronasäkrat spåret.

Sjöaremossens isbana är stängd tills vidare på grund av att man inte kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Laholm

Vallåsens skidanläggning är fullbokad. Anläggningen kräver förbokning.

Vindrarps SK har anlagt spår ovanför Vallåsen. Det är 8,5 kilometer långt fram och tillbaka.

– Vi har inga speciella restriktioner med tanke på corona, det är sådan ödebygd där uppe så det behövs nog inte. Det man däremot måste se upp med är att det är ett enkelspår och en del backar, så att man inte krockar. Men det är bara att dyka upp, säger Mikael Ivansson, ordförande i Vindrarps SK.

Spåren är öppna för allmänheten.

Hylte

Örnvallens längdskidspår består i nuläget av en 500 meter lång konstsnöslinga. Naturspår runt fotbollsplanen är cirka 900 meter. Det kortare spåret är belyst fram till klockan 22.00. Ingen servering på plats.

Torups bandybana har 6 000 kvadratmeter fin is att åka på.

– Vi håller öppet till klockan 21 på kvällen. Vi har stor yta så jag tror inte det ska bli någon trängsel hos oss. Vi har coronaanpassat genom att hålla omklädningsrummen stängda och satt ut extra bänkar där folk kan ta på och av sig sina skridskor, säger Bengt-Åke Torhall, kontaktperson för bandybanan.

Hultagärdsbacken, Torup, öppnar under helgen tack vare att man har kunnat köra med sin snökanon.

– Vi har gjort alla anpassningar vi kan så som begränsat antal i skiduthyrningen, betalning med swish och stationer med handsprit. I övrigt är allt utomhus så vi hoppas på stor förståelse och eget ansvar att hålla avstånd, säger Emma Andersson, engagerad i Hultagärdsbacken.

Det finns en liten lift och den kommer att vara öppen klockan 10-16.

Kungsbacka

Sjögärde golfbana har föreningen OK Löftan dragit ett spår på 3,2 kilometer. Skidspåret är gratis att åka på. Det finns ingen belysning eller uthyrning.

Falkenberg

Falkenbergs motorklubb har dragit längdskidspår på sin anläggning. Under helgen håller de öppet för allmänheten. På sociala medier skriver de att den som klarar 50 varv har gjort ett vasalopp. Det finns en uteservering med varma drycker och tilltugg. Besökare uppmanas att att hålla avstånd och tänka på andra coronarelaterade regler.

Ätrans skidanläggning vid Ätrans nya idrottsplats erbjuder flera skidspår. Ett spår på 1800 meter är belagt med konstsnö och är belyst 08 till 22. Vid anläggningen finns även pulkabacke. Omklädningsrumet vid skidanläggningen är stängt pågrund av corona.

Halmstad

Skidarenan är en längskidanläggning i Halmstad som ligger vid havet på Halmstad golfarena. Anläggningen producerar egen snö. I nuläget har de öppnat ett dubbelspår på cirka 1 200 meter som är belyst. Anläggningen stänger klockan 22 alla dagar.

Golfarenans vd, Martin Siljegård, rekommenderar att boka skidorna i förväg genom att ringa receptionen.

– Det har varit mycket folk på helgerna, då har grejerna tagit slut. Jag rekommenderar att man åker hit på kvällarna och tittar på solnedgången, säger han.

Strömvallen ligger i Oskarström och är en konstfrusen isbana med fritt inträde för allmänheten. Isbanan är öppen från 13 till 18 på helgen. Anläggningen hyr inte ut skidskor.

Vrenningebacken i Oskarström ligger intill Strömvallen och har en nedfart med två liftar, backen drivs av Oskarströms Skidklubb. Backen är öppen mellan 12 och 17. Värmestugan håller stängt och skidor går inte att hyra. Under helgen ser skidklubben till att det är glöd på grillplatsen.

Det finns två pulkabackar som är gratis för allmänheten.

– Coronaproblematiken är inget problem, vi stänger värmestugan och i liftkön ser vi till att de står på led, och där har du skidorna på dig så det blir automatiskt att du håller avstånd, säger Johan Friberg, ordförande för Oskarströms skidklubb .

Tönnersjö Golfbana har dragit längdskidspår på totalt fyra kilometer. Spåret börjar och slutar vid huvudbyggnaden och är gratis att nyttja. Det finns ingen belysning. Spåren är öppna för alla dygnet runt.

Har du tips på fler platser där man kan vintersporta i länet? Hör av dig till oss på halland@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.