Här simmar barnen på Furulundsbadet i Oskarström. Allt under bevakning av unga aktivitetslärare. Foto: Björn Laid

Här lär sig Hallands barn bad- och båtvett

Publicerad

Inför sommaren kan det vara bra att uppdatera sitt säkerhetstänk för bad och båtutflykter. Därför pågår nu turnén ”Säker Sommar” längs länets kust där livräddare utbildar femteklassare vad som kan vara bra att tänka på om man tänker hålla till i vattnet.

– Det handlar om trygghet och livsviktig kunskap. Ju fler som känner till de här sakerna desto tryggare blir Hallands stränder, säger skolidrottskonsulenten Björn Laid, som är ansvarig för turnén.

Tillsammans med tolv aktivitetslärare har han hittills besökt Varberg och Halmstad.

Sista anhalten är Oskarström. Tanken var även att de skulle hinna med Falkenberg, men på grund av renoveringsarbete fick det läggas på is.

En billig livförsäkring

Sammanlagt lär de upp 1 500 femteklassare.

– Barnen får bland annat kasta livboj, ramla ner i vattnet med flytväst och lära sig första hjälpen. De får även simma 200 meter i en bassäng varav 50 meter på rygg. Slutligen lär vi dem också om hur de ska tänka gällande den starka solen så att de inte bränner sig, säger Björn Laid.

Han tillägger att den kunskap som turnén erbjuder är en billig livförsäkring och att det är viktigt att barnen inte är helt främmande för de här sakerna.

Rekordmånga drunkningar

Årets varma maj-månad har lockat många människor till stränderna. Men det har haft en baksida. Sammanlagt har 21 personer mist livet genom drunkning, vilket är det högsta antalet på femton år enligt Svenska Livrädndingssällskapet.

– Ju fler som badar på en plats desto fler incidenter blir det. Det är viktigt att vi får ut kunskapen till alla och att man börjar tidigt, säger Björn Laid.

Det är tolfte året i rad som Säker Sommar hålls och det är ett samarbete mellan Hallands Skolidrott, Länsförsäkringar Halland och Livräddarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.