Flygplanet A32 Lansen har fått sig en renovering och ska numera fungera som konstverk. Foto: Sven-Erik Jönsson

Här lyfts flygplanet A32 Lansen på plats i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Flygplanet A32 Lansen från år 1955 var redo att skrotas – men med hjälp av ideella krafter får planet nytt liv som konstverk.
– Jag blev nästan gråtfärdig, säger Thomas Ericsson, en av dem som renoverat planet.

Planet har stått undangömt i över 25 år och aluminiumhöljet var skört som papper. När Flottiljområdets kamrat- och veteranförening fick frågan att renovera planet blev det en utmaning.

– Fåglar hade byggt bo i planet. Men vi ville gärna att allmänheten skulle få se detta och tog oss an projektet, säger Thomas Ericsson, föreningens PR- och kommunikationsansvarige.

”Blev nästan gråtfärdig”

Nu får planet åter se dagens ljus som rondellmonument och ska välkomna besökare till Halmstad flygplats. Under helgen sattes planet på plats på sitt betongfundament.

– Det blåste på gränsen till storm och jag tänkte ”Hur fasen ska vi få på planet på de centimeterstora bultarna?”. Men det gick som en dans, säger Thomas Ericsson.

Föreningen har arbetat med att renovera planet under ett och ett halvt år.

– Jag blev nästan gråtfärdig när jag såg slutresultatet, säger han.

Den 14 december sker den officiella invigningen av konstverket – då ska ett flygplan av modellen A32 Lansen flyga över monumentet.

I klippet ovan ser du när planet lyftes på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.