Folke Förstberg har fått slänga 20 000 krukor med blommande påskliljor rakt i komposten. Foto: Privat

Här slängs påskliljor för 350 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla våren gör att kunderna inte köper uteväxter. Nu kasseras 20 000 krukor med blommande växter.

Den sena och kalla våren med snö som dröjer sig kvar på flera håll har gjort att få hittills intresserat sig för trädgårdsarbete eller sina utekrukor. Det har resulterat i att flera trädgårdsmästerier står med växthusen fulla med vårblommor som inte blir sålda. Ett av dem är Förstbergs handelsträdgård i Klastorp utanför Varberg, något som tidningen Hallands nyheter är först med att berätta.

Här slängs nu 20 000 krukor med blommande påskliljor rakt i komposten.

– Det är tråkigt men vi måste vara realister, det är levande materia vi arbetar med. Nu får de bli jord istället, säger Folke Förstberg, en av ägarna av handelsträdgården till SVT Nyheter Halland.  

Många handelsträdgårdar gör förlust

Folke Förstberg räknar med en förlust på uppemot 350 000 kronor efter att butikernas beställningar minskat dramatiskt, däribland från en stor välkänd kedja.

Efter att påskhelgen tagit slut är det tvärstopp i försäljningen av påskliljor.

– Det är tufft men vi kommer att klara det. Vi har ändå fått sålt majoriteten av det vi odlat fram. Och det är inte bara vi som drabbats utan många handelsträdgårdar runt om i landet, säger Folke Förstberg.

Han menar att kunder har dålig koll på att både påskliljor och penseér klarar ett par minusgrader utan problem.

Stora växhus att värma upp

I förlusten ingår dels utebliven försäljning, personalkostnader och inte minst uppvärmning av de 8 000 kvadratmeter stora pelletsuppvärmda växthusen där temperaturen måste ligga på mellan 15-17 grader för att blommor och lökar ska trivas.

– Vi har drivit handelsträdgård i 50 år och så här dålig vårförsäljning har vi aldrig varit med om tidigare, säger Folke Förstberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer