Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den vågade betongkonstruktionen står färdiggjuten. Margareta Björksund-Tuominen på Vivab, berättar i klippet om nya vattentornet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Här står Varbergs nya vattentorn Våga färdiggjutet

Uppdaterad
Publicerad

Efter förseningar och ökade kostnader är projektet Våga vattentorn i sin slutfas. Den vågformade betongkonstruktionen står nu färdiggjuten för att möta det ökande befolkningstrycket i Varberg.

Den uppskattade kostnaden på runt 300 miljoner kronor år 2021 ligger numera på 480 miljoner kronor. Vid årsskiftet beräknas anläggningen kunna tas i drift. Det nya vattentornet ska rymma 10 000 kubikmeter vatten, vilket är fem gånger så mycket som det nuvarande vattentornet.

Fick inte kika in

SVT ville gärna kika in inuti vattentornet men då blev det stopp.

– Dels handlar det om säkerhet kring vår vattenproduktion och dels är det redan delvis fyllt med vatten, säger vd Margareta Björksund-Tuominen.

I klippet hör du avgående vd för Vivab Margareta Björksund-Tuominen svara på varför tornet behövs och varför hon tycker designen har betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.