Här tar traktorerna över stan

Uppdaterad
Publicerad

Det är traktorvecka på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Ett trettiotal traktorer har under veckan kört runt i både Varberg och Falkenberg. Eleverna hoppas att det ska leda till att fler lockas till lantbruket.

– Alla som vill och har möjlighet kör traktor till skolan. Vi kör från hela Halland, från gränsen nere vid åsen nere i Laholm till ovanför Varberg och en bra bit in i landet, säger eleven Elvira Lund.

Det är eleverna själva som planerar veckan och Elvira Lund tycker att det är både roligt och utvecklande, dessutom vill de visa upp lantbruket och locka fler att söka till Munkagårdsgymnasiet.

– Vi behöver fler som väljer lantbruket. Det är inte som det var på våra föräldrars tid utan många tar andra vägar. Kanske en liten unge i stan ser en blinkande traktor och tänker: Det där vill jag göra!, säger Ellvira Lund.

Startades 2016

Traktorveckan börjar bli något av en tradition på Munkagårdsgymnasiet som växer för varje år.

– Det startades av skolans gamla elever, 97:orna på Lantbrukslinjen. Då var det med 21 traktorer, förra året var det 25 traktorer. I år var vi hela 31 traktor på måndagen i Varberg och 27 på tisdagen i Falkenberg, säger Elvira Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.