Starta klippet för att se hur många och var i Halland polisen tagit alkohol- och drograttfyllerister. Foto: SVT

Färre alkoholrattfyllerister tagna under pandemin – men fler drogpåverkade

Uppdaterad
Publicerad

I riket såväl som i Halland dominerar drograttfyllorna i polisens rapporter. Under pandemin har antalet anmälda akolholrattfyllor sjunkit medan drograttfyllorna blivit betydligt fler.

Starta klippet för att se hur många och var i Halland polisen har tagit alkohol- och drograttfyllerister.

I domstolen är rattfylleri ett brott som innefattar både förare som är påverkade av alkohol och droger. Polisen har däremot olika brottskoder för rattfylleri och drograttfylleri.

Coronapandemin

Att köra bil påverkad av droger, oavsett mängd, är ett brott sedan 1999 och i dagsläget rapporterar polisen betydligt fler sådana rattfyllerier än med alkohol. Under 2020 rapporterade svensk polis drygt 16 700 drograttfyllor, drygt 2 200 fler än året innan. Siffran när det gäller alkoholrattfylleri landade på drygt 8 600.

Förre kontroller under pandemin

Alkoholrattfyllerier i polisens rapporter sjönk med cirka 3 000 i jämförelse med 2019. En del i förklaringen är att coronapandemin orsakat att polisen inte genomfört trafikkontroller med slumpmässiga utandningsprover, utan bara agerat när det funnits misstanke om rattfylleri.

Krister Adolfsson, polisområdeschef i Kungsbacka, har bland annat reflekterat över hur droganvändare ofta blir förvånade när de tas för rattfylleri.

Mer om det och andra observationer från polisens verklighet får du del av i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet