Foto: SVT

Här växer Falkenberg fram i trä

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergaren Svenne Larsson har arbetat som konstnär sedan mitten av 70-talet. Med åren har hans specialitet blivit att skära träreliefer i furu, som han sedan färgsätter med oljefärg. Hemorten är ständigt närvarande i verken.

Svenne Larsson har utvecklat sin teknik själv – men konstformen är gammal. Den är ofta förknippad med arkitektur och kyrkor. Numera är det en ganska ovanlig konstform som Svenne Larsson upttäckte av en ren slump.

– Jag var fritidsledare och började skära linoleumsnitt ihop med ungarna. Sen tyckte jag det var så kul att jag började med det hemma på kvällarna, säger Svenne Larsson.

”Tycker det blir så levande”

Han använder sig av tre olika konstformer. Förutom att snida och måla tecknar han först motivet. Teckningen använder han som förlaga för slutmålet – reliefen.

– Jag tycker det blir så levande. Genom att skära får jag fram de tredimensionella, istället för att måla på något platt, säger Svenne Larsson.

Motiven varierar men alla konstverk har en sak gemensamt – Falkenberg.

– Det här är gamla stan i Falkenberg, säger Svenne Larsson och pekar på några av relieferna som hänger på vägen.

Det är väldigt detaljerat?

– När jag ska måla ett motiv som jag suttit och skurit i en månad så är det ganska nervöst. Jag provar mig fram på en träbit vid sidan om för att få fram de rätta nyanserna, säger Svenne Larsson.

Har det blivit fel någon gång?

Det beror på vad man menar med fel. Jag har aldrig behövt kassera någon, säger Svenne Larsson.

Reportern Charlotte Lundgren på kulturprogrammet Sverige! har träffat Svenne Larsson i Falkenberg. Se ett längre reportage i programmet som sänds i SVT1 klockan sju på lördagkvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.