Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Stenberg och Frida Talik på Laholms Teckningsmuseum håller upp några av sina personliga favorit-julkalendrar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

60 år av julkalendrar i radio och tv visas upp i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Albert och Herbert, Teskedsgumman, Pelle Svanslös och Mysteriet på Greveholm. Det är några av många julkalendrar som visats i juletid under åren. På Teckningsmuséet i Laholm ställs nu en privat samling från Arboga ut där man kan se över 60 år av kalendrar från SVT och SR.

– Vi märkte redan när vi packade upp att det var så mycket känsla i att hålla en kalender man inte sett på kanske 30 år. Det är så laddat eftersom det är något vi alla delar, säger Frida Talik, konstnärlig ledare på Teckningsmuséet.

Sammanlagt är det 104 kalendrar som ställs ut – från år 1958 fram till i dag. Några enstaka saknas, exempelvis den första radiokalendern från 1957 och den första tv-kalendern från 1960.

”Stor älskare av julen”

Utställaren heter Lena Ahl och bor i Arboga.

– Det var min mor som började samla när jag var liten och sen fortsatte jag. Man kan väl säga att jag är en stor älskare av julen. Mina favoriter är bland annat Teskedsgumman och Herkules Jonssons storverk , säger hon.

Bilden till vänster är den första radiokalendern (Barnens adventskalender från 1957). Till höger är den första kalendern som även sändes i tv (Titteliture från 1960). Foto: Ur boken: Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra : julkalendern i radio och TV genom tiderna / Solveig Stenudd.

I klippet får du se julkalendrarna förändrats genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.