Foto: TT

Hårda vindbyar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Södra delarna av Sverige får förbereda sig på hårda vindar under dagen, med varning för stormbyar och fallande träd som följd. Trafikverket ställer också in tåg i de berörda områdena. Men även om det kommer att blåsa rejält väntas det hela bli ganska kortvarigt.

Sedan tidigare är en klass 2-varning för stormbyar utfärdad för Skåne, orsakad av ett omfattande lågtryck som drar in västerifrån. Vindarna väntas bli intensiva men ganska kortvariga — de kommer in vid lunchtid och varar fram till mitten på eftermiddagen.

– Det handlar om vindhastigheter på omkring 25 meter per sekund, precis över gränsen till storm. Hade det varit något lägre hade det inte varit en klass 2-varning, säger Lars Knutsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Knäcker träd

Stormbyar kan knäcka träd och få föremål att flyga omkring. Fallande ledningar kan också orsaka strömavbrott.

– Det kan också bli skador på tak genom tegelpannor som flyger av, säger Knutsson.

Under kvällen och natten väntas vindarna avta. I dag råder också klass 1-varning för hårda vindbyar i Halland, södra Småland, Blekinge och Bohuslän.

Av säkerhetsskäl ställer Trafikverket in tågtrafik på ett antal sträckor från klockan 14 fredag eftermiddag och framåt. När tågtrafiken kommer igång igen är oklart, men Trafikverket räknar med att det blir tidigast på lördag klockan 12, efter att tågbanorna inspekterats och eventuella reparationer genomförts.

Sträckor som berörs är Helsingborg—Åstorp, Kristianstad—Karlshamn, Simrishamn—Helsingborg via Teckomatorp, Helsingborg—Ängelholm, Malmö—Simrishamn, Kristianstad—Karlskrona samt Maria—Helsingborg. SJ:s snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kommer att köra en annan väg än vanligt och kommer inte att passera Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.