Hardy Strid – Halmstads busiga konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Hardy Strids konstnärskap gick i lekens anda. Nu ställs hans verk ut i Halmstad.

Han var en välkänd konstprofil i Halmstad som inte drog sig för udda marknadsföringsmetoder. Nu ställs Hardy Strids konst ut på stadens konsthall.

– Han var en tok, som busade och lekte när han inte stod och målade. Det kom från situationismen som han var delaktig i, och som innebar att man skulle ha närmare till leken än till arbetet, säger hans barnbarn Johanna Strid när Hallandsnytt möter henne i Halmstad konsthall.

I hallen hänger tavlor från 1950- och 60-talen, två av de starkaste decennierna i Nilssons konstproduktion. Men de största rubrikerna under den här perioden fick Hardy Nilsson när han antydde att han sågat av huvudet på den danska nationalsymbolen den lille Havfruen.

Misstänktes för konstmord

Det var i april 1964 som man upptäckte att den världsberömda skultpuren blivit av med sitt huvud. Situationsterna med Hardy Nilsson i spetsen var inte sena med att gå ut med att man eventuellt visste vem som skulle kunna gjort detta.

– De tog inte på sig dådet men förnekade det inte heller, utan använde detta happening som ett utmärkt sätt att skapa antikonst och marknadsföra sig helt i situationistisk anda.

Han blev misstänkt?

– Ja, det gjordes razzior i konstnärernas hem, men det närmaste huvud man hittade var ett avhugget grishuvud i frysen.

Den lille havfruen fick gjutas om och huvudet har aldrig återfunnits. Inte heller har någon gärningsman åtalats för dådet.

Hardy Strid

Hardy Strid föddes 1921 i Haverdal norr om Halmstad. Ett år efter hans död ställs nu hans konst ut på Halmstad konsthall. Tavlorna tillhör konstsamlaren  Peter Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.