Räddningstjänst och ambulans arbetar med att få ut passagerarna som färdades i planet som kraschade på Getteröns flygfält. Foto: Lennart Benson

Haverikommissionen utreder flygolyckan på Getterön

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission har fattat beslut om att utreda flygolyckan på Getteröns flygfält.

– Flygplanet var såpass skadat, och det finns risk för att en av personerna ombord blivit allvarligt skadad, säger utredningsordförande Helene Arango Magnusson.

Det var på söndagsförmiddagen den 5 maj som ett motorsegelflygplan kraschade strax efter start på Getteröns flygfält utanför Varberg.

Inledningsvis var bedömningen att de två personerna som färdades i planet ådragit sig lindriga skador. Båda var talbara och vid medvetande när ambulans kom till platsen.

Men på tisdagen kommer nya uppgifter från Varbergs sjukhus.

– Vi har ett uttalande, och det är att det är en lindrigt skadad och en allvarligt skadad. Vi kommer inte att lämna några vidare uppgifter, meddelar Charlotte Hallström-Johnsson, kommunikationsstrateg vid sjukhuset, i e-post till SVT Nyheter Halland.

Flygplanet såpass skadat

Statens haverikommission har nu också beslutat att titta närmare på omständigheterna kring olyckan.

– Vi väljer att utreda eftersom det handlar om allvarliga strukturella skador. Flygplanet var såpass skadat och det finns risk för att en av personerna har blivit allvarligt skadad, även om skadebilden inte är klar, säger Helene Arango Magnusson, utredningsordförande på Statens haverikommission.

Motorbortfall efter start

Enligt passagerarnas egen uppgift handlar det om ett motorbortfall kort efter start, varpå flygplanet slog i marken.

– Vi har börjat inhämta grundläggande fakta i form av intervjuer med inblandade och vi ska undersöka flygplanet. Flygklubben har hjälpt oss med dokumentation i det inledande skedet, säger Helene Arango Magnusson.

Helene Arango Magnusson, utredningsordförande på Statens haverikommission. Foto: Peter Knutson

Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Vi är i ett väldigt tidigt skede. Ett team åker förhoppningsvis till olycksplatsen i veckan. Eftersom det inte handlar om någon större utredning ska vi vara färdiga inom ett år, och det bedömer jag att vi kommer klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.