Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemlösheten ökar i Halmstad. I klippet berättar föreståndare för Nattcaféet, Fredrik Lagerström, om hur de vill vända trenden. Foto: Alice Edenhed/SVT

Hemlösheten ökar i Halmstad – nattcaféet utökar sin verksamhet

Publicerad

Antalet hemlösa personer ökar, enligt Nattcaféets siffror. I veckan öppnar de Slussen – ett boende som ska fungera som ett steg mellan hemlöshet och den riktiga bostadsmarknaden.

– Här kan man bo i några veckor, upp till några månader, för att öva, säger föreståndaren Fredrik Lagerström.

Nattcaféet drivs gemensamt av alla Halmstads kyrkor och har funnits sedan 2003. För första gången på 20 år kan de nu erbjuda återkommande gäster en enkel enrumslägenhet på våningen ovanför deras tidigare verksamhet.

– Detta kommer framför allt hjälpa de som är på väg mot en egen lägenhet, men som inte riktigt är tillräckligt förberedda, säger Fredrik Lagerström.

Halmstads kommun har beslutat att ge Nattcaféet ett utökat stöd på 200 000 kronor för att kunna starta upp Slussen den 1 september. Därefter kommer kommunen putta in ytterligare 600 000 kronor per år till satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.