Knippor med en mängd nycklar är snart ett minne blott i Varberg. Till höger i bild syns den nya digitala nyckeln. – Vi kommer gå från att personalen hanterar en stor mängd nycklar till att man bara har den digitala nyckeln, säger Caroline Nilsson, som är projektledare på socialförvaltningen. Foto: Varbergs kommun

Hemtjänsten skaffar digital nyckel till alla lås

Publicerad

För dem som har trygghetslarm eller hemtjänst i Varbergs kommun så kommer det snart byggas till en liten ny anordning på dörren. Detta då kommunen i vår inför en digital nyckel som kommer kunna öppna runt 1.400 dörrar till omsorgstagarna i Varberg.

Varje gång någon trycker på sitt trygghetslarm så måste trygghetsteamet först åka och hämta nyckeln till rätt bostad och sedan snabbt ta sig till den som larmar.

Med den nya digitala nyckeln som kommer att införas i Varbergs kommun under april-maj så kommer larmtiderna att kortas.

– Vi kommer gå från att personalen hanterar en stor mängd nycklar till att man bara har den digitala nyckeln. Det här kommer gälla de omsorgstagare som i dagsläget lämnat ut sin nyckel, säger Caroline Nilsson, som är projektledare på socialförvaltningen.

Testat under ett halvår

De gamla vanliga låsen kommer finnas kvar så anhöriga kan fortsätta använda nyckeln de har precis som vanligt. Varberg har testat systemet i ett par områden under ett halvårs tid och det ska ha fallit väl ut.

– Den stora fördelen är att vi kan garantera att hemförsäkringen gäller. PRO har tidigare uppmärksammat att inte alla hemförsäkringar gör det när man lämnar ut nyckeln men med den digitala nyckeln kan man vara lugn, säger Caroline Nilsson och förtydligar att den är godkänd av den svenska stöldskyddsföreningen och brandsskyddsnormen.

Går inte att kopiera

Förutom att larmtiderna kortas och hemförsäkringarna garanteras så ska den digitala nyckeln också innebära en större kontroll för att de vanliga nycklarna som nu fasas ut inte kopieras och hamnar i orätta händer.

– Vi kommer veta att ingen kopierar nyckeln. Visst, vi har rutiner för det idag men det är svårt att kontrollera när det är så många nycklas i omlopp, säger Caroline Nilsson.

De runt 1.400 omsorgstagarna som kommer omfattas av det nya digitala låssystemet har nyligen blivit informerade och hittills är responsen positiv.

– Jag har fått två samtal redan nu på förmiddagen och de har varit väldigt positiva. En av dem var glad för att hon nu kommer att få hjälp fortare, säger Caroline Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer