Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Christel Johansson är upprörd över nedskärningarna inom hemtjänsten i Kungsbacka. Hon förlorar 7000 kr i månaden på att arbeta dagpass istället för natt. Foto: Rebecka Block/SVT

Christel: ”Förlorar mycket pengar när jag tvingas jobba dagtid”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen inom hemtjänsten i Kungsbacka kommun är upprörda över att nattpersonalen kommer att bantas för att spara pengar. De anser att det blir en säkerhetsrisk för personalen när de åker ut ensamma nattetid. Och nya arbetstider betyder lägre lön.

Efter en händelse i onsdags, där två anställda från hemtjänstpersonalen, ryckte ut till ett äldre par i en villa i Kungsbacka brännskadades, finns det en stor oro bland personalen kring de nya ensampatrullerna nattetid.

Om något händer hos en brukare ska ensampatrullerna mötas upp – vilket kan ta mer än en halvtimme beroende på avstånd.

– Det känns inte så roligt nu att jobba ensam nattetid med tanke på det som hände våra kollegor, säger undersköterskan Christel Jonasson.

Nattpersonal minskas

Runt 18 personal, som idag arbetar natt, flyttas istället till dagpass efter beslut från Vård och omsorgsnämnden.

Det innebär även betydligt mindre i lönekuvertet för deras del. För Christels blir det 7 000 mindre i månadslön.

I klippet ovan hör du en intervju med Christel Jonasson som jobbar i hemtjänsten i Kungsbacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även Kommunal ser allvarligt på nedskärningarna inom hemtjänsten. I klippet hör du skyddsombudet Susanne Werdien. Foto: Rebecka Block/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.