I ett bunkerliknande rum i centrala Göteborg jobbar ett dussin operatörer dag och natt med att övervaka människors hem. Foto: SVT/TT

Härifrån övervakas 200 000 hem

Uppdaterad
Publicerad

I en bunkerliknande lokal i centrala Göteborg jobbar ett dussin operatörer dag och natt med att övervaka människors hem. Larm som är uppkopplade till centraler blir allt vanligare.

De senaste åren har hem som är utrustade med larm och kameror ökat i antal från åtta procent till tretton.

Systemet som är uppkopplat mot en larmcentral, kan övervaka flera saker. Inbrott är vanligast men även brand och vattenläckage kan upptäckas.

Sector alarm är ett av bolagen som säljer tjänsten. Kunderna är kopplade till en säkerhetsskyddad lokal i centrala Göteborg. Hit går larmen från 200 000 kunder.

Omsätter miljarder

Marknaden i Sverige domineras av två stora bolag: Verisure och det något mindre Sector alarm. Det senare närmar sig en årsomsättning på en miljard kronor i Sverige. Känslan av otrygghet gynnar larmbolagen.

– Jag tror man är lite otryggare än man tidigare varit, säger Helene Löfgren som är marknadsdirektör på Sector alarm. Om vi kan hjälpa med tryggheten har vi en funktion här. Vi tycker det är en rättighet att få känna sig trygg i sin egen borg.

Plötsligt går ett larm hos en operatör och en serie bilder börjar röra sig på skärmen. Det är ett brandlarm som aktiverats. Operatören ringer kunden som syns genom kameran.

– Är det du med vit pikétröja jag ser i köket, säger operatören genom telefonen.

Några kod-ord utbyts. Det visar sig bara vara en torrkokning och larmet återställs. Operatörerna jobbar i shift och övervakar 200 000 hem i hela Sverige.

Integriteten ifrågasätts

Inte sällan ifrågasätts integriteten och säkerheten kring den här typen av övervakning av hemmen.

Enligt larmbolaget sätts kamerorna i hemmen bara på när ett larm går. På så sätt ska integriteten hos de boende skyddas, menar man.

Signalen som går över Internet skickas på två olika spår och är krypterad, och enligt bolaget vidtar de åtgärder för att skydda sina kunder.

– Vi gör allt för att systemet ska vara säkert, säger Sector alarms marknadsdirektör Helen Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.