Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev mer och mer upprörande ju fler omröstningar som hölls tyckte Ann-Charlott Mankell (Hfh). I klippet förklarar hon varför hon är kritisk till styrets agerande. Foto: Kristian Åkergren/SVT

”Som en diktatur”- Hjärta för Halmstads kritik mot de styrande partiernas agerande

Uppdaterad
Publicerad

Det blev hetsig stämning i Halmstads fullmäktigesal under torsdagskvällen då oppositionen skulle tillsätta sina poster för den kommande mandatperioden. Flera ledamöter från den styrande S, M, KD-blocket röstade på Sverigedemokraternas kandidater och bröt därmed mot praxis, menar flera oppositionspartier.

– Det var riggat rakt igenom, det var fruktansvärt, säger Ann-Charlott Mankell om omröstningen.

Röstsiffrorna talade sitt tydliga språk, ledamöter som ingick i de styrande partiernas fullmäktigegrupper röstade på Sverigedemokraternas kandidater vid den inledande röstningsomgången istället för att lägga ned sina röster. Detta fick övriga oppositionspartier att se rött.

Sluten omröstning

Det hela avgjordes genom slutna omröstningar vilket innebär att det inte med säkerhet går att säga vilka ledamöter som röstade på Sverigedemokraternas kandidater.

– Det är en sluten votering, jag gav inga direktiv till fullmäktigegruppen kring hur de skulle rösta och det är heller inget vi kommenterar, säger Anna Fallkvist (M).

Ingen överenskommelse

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) säger att det inte funnits någon överenskommelse om att lägga ned rösterna mellan de styrande partierna utan det var upp till varje parti att avgöra.

– Det rimliga hade varit om oppositionsplatserna fördelats proportionerligt med valresultatet, säger han.

I klippet berättar Ann-Charlott Mankell (Hfh) om sin kritik och Stefan Pålsson svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.