Foto: TT

Högerextrem profil föreläste på äldreboende

Publicerad

En högerextrem profil från Varberg föreläste på äldreboenden i kommunen under ett års tid.
– Om vi hade vetat om hans extrema åsikter hade han inte varit aktuell, säger förvaltningschef Håkan Strömberg.

Aftonbladet var först med att rapportera om att den högerextrema profilen föreläst på äldreboenden i Varbergs kommun under ett års tid.

– Vi hade ingen kännedom om att personen hade de här åsikterna, Håkan Strömberg, chef på socialförvaltningen i Varbergs kommun.

Hets mot folkgrupp

Mellan 2005 och 2007 var mannen partiledare för Nationaldemokraterna, och 2013 dömdes han för hets mot folkgrupp, enligt Aftonbladet.

Förvaltningschef Håkan Strömberg berättar att mannen har förmedlat ett musikkoncept om staden Wien, och inte pratat om sina politiska åsikter.

– Om vi hade vetat om hans extrema åsikter så hade han inte varit aktuell i våra verksamheter, säger Håkan Strömberg.

Elva besök på äldreboenden

Mannen rekryterades till Varbergs kommuns frivilligverksamhet för ett och ett halvt år sedan, och har inte fått någon ersättning för sina elva besök på äldreboenden runtom i kommunen.

Hur ska ni agera för att det här inte ska hända igen?

– Vi får titta över våra rutiner när det gäller rekryteringssamtal. Det kan vara så att vi måste titta mer på bakgrund och referens.

Kunde ni ha googlat hans namn?

– Det är inget vi gör normalt sett. Vi genomför ett samtal under rekryteringen, vi begär inte ut polisregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer