Foto: TT/SVT

Höggravid kvinna skickades hem

Publicerad

En kvinna som var höggravid med tvillingar skickades hem från förlossningsavdelningen trots att ett av barnens hjärtljud var onormala under en längre period. Nu får sjukhuset i Varberg kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

”Vi kommer aldrig kunna få reda på om vårt barns vardag hade sett annorlunda ut om Varbergs sjukhus hade bestämt sig för att plocka ut honom på söndagen istället? Nu fick han starta sitt liv med att inte må så bra och så har det fortsatt”, skriver kvinnan i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Hon var gravid med tvillingar i nionde månaden och kom in till förlossningsavdelningen i Varberg eftersom hon trodde att vattnet hade gått. Men personalen på förlossningen avskrev misstankarna och bestämde sig för att skicka hem kvinnan.

Onormala hjärtljud

I frågan om vattenavgången har IVO ingen kritik att komma med. Däremot tycker de att kvinnan skulle ha fått stanna på sjukhuset ändå, eftersom en tvillings hjärtljud var onormala under en längre tid.

I kvinnans journal finns ingen bedömning av hjärtljuden. Det framgår inte heller varför hon skickades hem.

Fick epilepsi

Vid fem månaders ålder utreddes tvillingen för kramper, vilket visade sig vara epilepsi. Pojkens mamma skriver i anmälan att ingen vet vad detta beror på men att en vanlig orsak till epilepsi hos spädbarn är infektioner eller komplikationer under förlossningen.

Men att epilepsin skulle ha samband med att kvinnan skickades hem vid besöket i Varberg bedömer IVO som osannolikt.

Hallands sjukhus har enligt beslutet från IVO gjort förändringar i verksamheten för att patienter ska omhändertas på ett bättre sätt vid liknande händelser i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.