Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pontus Wärnestål, biträdande professor i informationsteknologi, förklarar högskolans inställning till AI och fusk. Foto: Naima Abdi

Tre frågor om: Så ställer sig Högskolan i Halmstad till AI

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre lärosäten, inklusive Högskolan i Halmstad, saknar riktlinjer för AI-användning i studierna. Det framkommer i en studie av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Något som kan leda till medvetet eller omedvetet fusk.

– Fusk är symptom på något annat, menar Pontus Wärnestål, biträdande professor i informationsteknologi på högskolan i Halmstad.

I klippet hör du Pontus Wärnestål svara på fyra frågor om AI och fusk på högskolan.

På högskolan i Halmstad hanterar man alla misstänkta fall av fusk utan att särskilja misstänkt AI-fusk från övrigt. Pontus Wärnestål menar att det heller inte är hållbart att reglera specifika tekniska system som t ex ChatGPT eftersom tekniken ständigt förändras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det AI-fusk eller bara okunskap? Och vem bestämmer reglerna? Studenterna vi har pratat med delar sina åsikter. Foto: Naima Abdi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet