Regeringen vill utbilda fler poliser. Nu pågår kampen om vilka städer som ska få nya polisutbildningar. Foto: TT

Halmstad redo för polisutbildning 2018

Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson bjuds nu in för att med egna ögon se möjligheterna för en polisutbildning i Halmstad. Högskolan bedömer sig kunna starta polisutbildning redan till höstterminen 2018.

Redan dagen efter att regeringen gick ut med att två nya polisutbildningar ska startas i sydvästra Sverige anmälde Halmstad sitt intresse.

Högskolan, kommunen, länsstyrelsen och garnisonen i Halmstad skrev ett gemensamt brev till regeringen.

LÄS MER: Halmstads kommunalråd uppvaktar regeringen om polisutbildning

I dag hamnar ett mer detaljerat prospekt från Halmstad på rikspolischefen Dan Eliassons bord.

– Vi bedömer att vi kan starta en polisutbildning till höstterminen 2018 om vi får ett relativt snabbt beslut. Vi har redan i dag en stor del av den lärarkompetens som behövs, säger Stephen Hwang, rektor på Högskolan i Halmstad.

Hur snabbt beslut behövs för att kunna starta redan 2018?

– Får vi ett beslut direkt efter sommaren skulle vi klara det, säger Stephen Hwang.

Dan Eliasson har fått inbjudan av Halmstad

Det är rikspolischefen Dan Eliasson som ska lägga fram förslag på nya utbildningsorter till regeringen som sedan fattar det formella beslutet.

Tillsammans med det nya underlaget har Eliasson i dag också fått en inbjudan att komma till Halmstad och med egna ögon titta på förutsättningarna.

LÄS MER: Polisen larmar: Vi är för få för att hinna utreda brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.