Sjukhuset i Varberg, men även i Halmstad, har tagit emot flera patienter. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Högt inflöde av sjuka – Hallands sjukhus går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Hallands sjukhus gick under torsdagen upp i stabsläge. Detta på grund av att allt fler personer insjuknar i exempelvis covid-19 och RS-virus. Det ökade inflödet av patienter sätter press på akutvården i Varberg och Halmstad.

– Det är en tuff situation just nu. Det är många sjuka, och därför har vi gått upp i stabsläge som innebär att vi lägger extra uppmärksamhet på hur situationen utvecklar sig, säger Johanna Wiechel-Steier, Region Hallands kommunikationsdirektör.

Den ökade smittspridningen i samhället märks i ett ökat tryck på vården, med fler vårdsökande och högre sjukfrånvaro bland personal. Under fredagen vårdades närmare 20 personer med covid-19 på sjukhus i Halland, dock ingen på IVA. Även spridningen av RS-virus blir större samtidigt som influensasäsongen dragit igång.

Ökad smittspridning framöver

− Rådet är som alltid att stanna hemma om du är sjuk och vaccinera dig mot influensa och covid-19, om du tillhör en rekommenderad grupp, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo i ett pressmeddelande.

På fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten om en kraftig ökning av antalet bekräftade fall av luftvägsvirus runtom i landet. De skriver också att smittspridningen väntas öka under de kommande veckorna.

Hur länge Hallands sjukhus kommer vara i stabsläge är oklart.

– De som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom i covid-19 och influensa är personer över 65 år och personer som tillhör en riskgrupp.

– RS-virus innebär störst risk för små barn, då särskilt spädbarn under sex månader.

Källa: Region Halland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer