Allmänheten i Halland frågar om vaccination på sjukhusen. Speciell information har gått ut till akutmottagningar som uppmanar besökare som har feber och utslag att ringa en klocka och gå in genom en sluss så att inte väntrummets besökare exponeras för smitta. Enligt smittskyddsläkaren i Halland finns ingen anledning för en allmän vaccination men det finns en mindre riskgrupp.
– Det gäller framförallt folk som är födda på sent 60-tal och tidigt 70-tal. Några kanske bara har fått en dos mässlingsvaccin. Eller så har de undgått smittan. Har man en gång haft mässling är man skyddat för livet, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare inom Region Halland.
På infektionskliniken har man högre alert och tittar särskilt efter tecken på mässling när man bedömer patienter.
Spädbarn skyddas
Ett nyfött spädbarn har ett skydd om mamman är vaccinerad eller redan haft mässlingen. Det får barnet genom moderkakan. Skyddet försvinner efter sex månader till ett år efter födseln. Därefter kan man vaccinera barnet.
– I Halland har vi ett 98-procentigt skydd mot mässling. Svenska föräldrar vill vaccinera sina barn enligt barnvaccinationsprogrammet. Hade vi inte haft det hade utbrottet i Göteborg varit betydligt större, säger Mats Erntell.