Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar Janne Andersson vad han menar är problemet med de nya reglerna. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Nöjesjättens skarpa kritik mot regeringen – trots höjt publikantal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya lättnader i det begränsade publikantalet på teatrar och andra tillställningar gynnar inte nöjesbranschen. Reglerna är fortfarande för hårda, det menar Janne Andersson som är vd för Falkenbergsföretaget 2entertain som är ett av Sveriges största bolag i nöjesindustrin.

Starta klippet för att höra den frustrerade 2entertain-vd:n Janne Andersson förklara vad han tänker om de nya publikreglerna.

Den 1 november börjar regeringens nya restriktioner gälla. 50-gränsen slopas för offentliga tillställningar och istället tillåts 300 personer få sitta i publiken. Men det införs också krav på att högst två personer i samma sällskap får sitta bredvid varandra, nästa person eller par måste sedan sitta med en meters avstånd.

Janne Andersson, vd på arrangörsbolaget 2entertain, som driver bland annat Lisebergsteatern i Göteborg och Chinateatern i Stockholm, är inte nöjd med den nya lösningen.

Enligt Andersson tvingas man nu göra omfattande ingrepp i publikraderna och spärra av varannan rad samt två platser bredvid varje person. Endast en tredjedel av platserna finns då kvar, vilket betyder att flera teatrar inte kan ta emot fler än 150 personer.

Restaurangerna har andra regler

Samtidigt som teatrarna högst får låta två personer i ett sällskap sitta tillsammans får restauranger som har spelningar tillåta större sällskap att sitta bredvid varandra.

– Jag tycker det är fel att ha ett maxantal på två personer i ett sällskap. Det borde vara, om inte oändligt, så i alla fall åtta-tio personer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet