Hon blir ny landshövding i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Lena Sommestad blir ny landshövding i Hallands län.

Regeringen hade för avsikt att utse Hägglund till landshövding och när denne uttryckligen bad om att få sitt hemlän Jämtland frågade man Sommestad om hon kunde tänka sig Halland i stället, vilket hon kunde.

Hon tillträder sin tjänst den första april och förordnandet är på sex år.

– Jag ser mycket fram emot att få bli landshövding i Hallands län. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter från bland annat forskning, miljöpolitik och energifrågor bli till särskild nytta i länet. Jag har en stark förankring i södra Sverige och är i det perspektivet glad över att få Halmstad som min nya hemstad, säger Sommestad i ett pressmeddelande på Länstyrelsens hemsida.

Fakta

FAKTA: Lena Sommestad

Lena Sommestad är 57 år och kommer från Uppland. Sedan riksmötet 2012/2013 är hon riksdagsledamot med uppdrag i riksbanksfullmäktige och  konstitutionsutskottet. Hon var miljöminister mellan åren 2002-2006 och under 2007-2011 var hon VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

Lena Sommestad är professor i ekonomisk historia och under 1998-2002 var hon VD för Institutet för framtidsstudier. Under 2011-2013 var hon ordförande för Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund.

Källa: Länsstyrelsen Hallands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.