Den berömda tangodansaren Vio Tango Forge är på besök i Steninge. Foto: SVT

Hon förenar människor i modern tango

Publicerad

Är du redo att dansa in helgen? I dag får Steninge besök av en berömd tangoartist som vill utmana könsrollerna med sin annorlunda form av tango.

– Tango är ett sätt att knyta an till människor världen över. Vi behöver inte prata samma språk eller ha samma politiska åsikt, säger Vio Tango Forge.

Hon dansar i platåskor och till annat än den förväntade musiken. När Vio Tango Forge är på besök från den amerikanska västkusten väntas workshops och uppvisningar i modern tango – och Steninge förvandlas till ett tangomecka.

– Jag älskar att arbeta med svenskar, därför är det väldigt roligt att vara här.

Suddar ut manligt och kvinnligt

Det som skiljer Vios form av tango från den mer traditionella är både musiken och sättet att styra dansen. Enligt henne ska vem som helst kunna föra, oavsett kön.

– Trots att det är år 2018 är 95 procent av de som håller i tangolektioner män. Som lärare tror jag att mina elever lär sig bättre genom att kunna dansa som bägge roller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.