Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att vara förälder till ett barn som har en ätstörning? Starta klippet för att höra Anna berätta. Namnet är utbytt eftersom hon vill vara anonym. Foto: Jamila Karlsson

Hon har vabbat i tre år för sin dotter som har anorexia

Publicerad

Hennes tolvåriga dotter ville vara själv med sin sjukdom – hon blev arg när mamma försökte få henne att äta.

Här berättar ”Anna” hur hon kämpat för att rädda sin dotter från anorexia – trots känslorna av maktlöshet, oro och rädsla.

Starta klippet ovan för att höra Anna berätta om hur det är att vara förälder till ett barn som har en ätstörning.

Annas dotter ”Klara” blev arg när Anna försökte få henne att äta. Klara ville vara själv med sjukdomen – och helst bli ännu sjukare.

I klippet nedan hör du Klara berätta om varför hon började må dåligt och om vad som blev räddningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillade att svälta och inte äta alls”, säger ”Klara” till SVT:s reporter. ”Klara” vill vara anonym och har egentligen ett annat namn. Foto: Jamila Karlsson

Klara är inte ensam. Sedan pandemin har antalet barn i åldrarna 10 till 14 år som sökt vård för ätstörningar på Hallands ätstörningsmottagning ökat med över 150 procent.

Vad beror utvecklingen på? Och vad ska man göra för att vända den? Här hör du personalen på ätstörningsmottagningen i Varberg:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror utvecklingen på? Starta klippet för att höra specialistsjuksköterskan Alexandra Källström och hennes kollegor på ätstörningsmottagningen i Varberg. Foto: Magdalena Rönnelius/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.