Klockan sex på onsdagsmorgonen går startskottet, då elva deltagare under 23 år gör upp om titeln som Sveriges bästa unga bagare. En av dem är 22-åriga Amanda Andersson från Varberg.
– Det här är sista året som jag har chans att tävla, så varför inte? Det är bara att köra, säger hon.
Hemligt tema
Till vardags arbetar hon som bagare i Stockholm, men nu återvänder hon till västkusten för att charma domarna med hennes bakverk. Deltagarna får själva bestämma former och fyllningar samt välja ett tema som ska finnas med i samtliga bakverk.
Men exakt vad Amanda har tänkt sig vill hon inte avslöja.
– Det är en hemlighet. Det är roligare att överraska domarna, men jag kommer använda mig av olika former och inte göra exakt som alla andra.
Finns det något orosmoment?
– Jag är lite nervös inför skådebrödet. Det är en knäckebrödsdeg som man kan visa mycket kreativitet genom och använda fantasin, säger hon.
Föll i stentrappa
Hon har lagt ned otaliga timmar och övat in de olika momenten. Men en dag på jobbet för två veckor sedan föll hon handlöst i en stentrappa. Foten vred sig och läkaren kunde konstatera ett antal frakturer.
– Jag blev så ledsen och tänkte ”Jag behöver inte det här inför tävlingen!”. Det blir tuffare nu, men jag tänker inte låta det hindra mig, säger Amanda Andersson.
Hon fortsätter:
– Det kommer vara stressigt. De andra tävlande kommer springa mellan varje moment, men jag kommer att vara långsammare.
”Tänker inte stå i bakgrunden”
De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i EM för Unga Bagare.
– Förhoppningen är att jag lyckas att knipa någon av platserna. Jag vill visa vad jag kan. Jag tänker inte bara stå i bakgrunden, säger Amanda Andersson.