Amanda Andersson är en av finalisterna i SM för unga bagare. Foto: Sveriges bagare & konditorer/Privat

Hon tävlar i SM med bruten fot

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Andersson från Varberg är finalist i SM för unga bagare. Men ett fall i en stentrappa på jobbet resulterade i flera frakturer i foten. – Det blir tuffare nu, men jag tänker inte låta det hindra mig, säger hon.

Klockan sex på onsdagsmorgonen går startskottet, då elva deltagare under 23 år gör upp om titeln som Sveriges bästa unga bagare. En av dem är 22-åriga Amanda Andersson från Varberg.

– Det här är sista året som jag har chans att tävla, så varför inte? Det är bara att köra, säger hon.

Hemligt tema

Till vardags arbetar hon som bagare i Stockholm, men nu återvänder hon till västkusten för att charma domarna med hennes bakverk. Deltagarna får själva bestämma former och fyllningar samt välja ett tema som ska finnas med i samtliga bakverk.

Men exakt vad Amanda har tänkt sig vill hon inte avslöja.

– Det är en hemlighet. Det är roligare att överraska domarna, men jag kommer använda mig av olika former och inte göra exakt som alla andra.

Finns det något orosmoment?

– Jag är lite nervös inför skådebrödet. Det är en knäckebrödsdeg som man kan visa mycket kreativitet genom och använda fantasin, säger hon.

Föll i stentrappa

Hon har lagt ned otaliga timmar och övat in de olika momenten. Men en dag på jobbet för två veckor sedan föll hon handlöst i en stentrappa. Foten vred sig och läkaren kunde konstatera ett antal frakturer.

– Jag blev så ledsen och tänkte ”Jag behöver inte det här inför tävlingen!”. Det blir tuffare nu, men jag tänker inte låta det hindra mig, säger Amanda Andersson.

Hon fortsätter:

– Det kommer vara stressigt. De andra tävlande kommer springa mellan varje moment, men jag kommer att vara långsammare.

”Tänker inte stå i bakgrunden”

De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i EM för Unga Bagare.

– Förhoppningen är att jag lyckas att knipa någon av platserna. Jag vill visa vad jag kan. Jag tänker inte bara stå i bakgrunden, säger Amanda Andersson.

SM Unga bagare

De tävlande ska genomföra fem moment genom att baka ett matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd.

Tävlingen anordnas i år för 28:e gången och vinnaren presenteras i Nordstan i Göteborg under onsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.