Victoria von Uckermann och hennes sexårige son Konrad, som har flera diagnoser och behöver daglig personlig assistans. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Mamman vädjar om vaccin till sonens personliga assistenter

Publicerad

Sexårige Konrad, i Sennan utanför Halmstad, har flera diagnoser och behöver ständig personlig assistans. Föräldrarna är oroliga för vad som sker om han får covid-19. Eftersom barn inte vaccineras vill de att personliga assistenter ska få gå före i vaccinationsturordningen.

– Det känns som att man tar en risk. Vi vet inte hur barn med svåra diagnoser reagera om de smittas av covid-19, säger mamman Victoria von Uckermann.

RBU Halland driver också frågan gentemot Region Halland om att personal som jobbar med barn med omfattande funktionsnedsättningar borde prioriteras i covidvaccineringen.

Coronapandemin

I klippet får du träffa henne, Konrad och hans personliga assistenter.

Region Halland svarar att de följer FHM:s rekommendationer. Hör hur de resonerar om prioriteringsordningen i vaccinationskön: ”Många grupper anser sig vara prioriterade”

Assistenterna Teodora Jezdic och Sara Eriksson tar hand om Konrad och hjälper honom med i stort sett allt i vardagen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet