Foto: TT

Hönsfåglar måste hållas instängda på grund av fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Våren är i faggorna men trots det måste hönsfåglar fortsatt hållas instängda på grund av faran att de smittas med fågelinfluensan. Enligt Jordbruksverket råder fortfarande skyddsnivå 2.

Skyddsnivå 2 innebär att hönsfåglar helst ska hållas inomhus, om de har en bra miljö att vistas i, eller i en inhägnad med tak. Detta för att förhindra att vilda fåglars bajs hamnar i hönsbesättningens mat och vatten och därmed smittar dem med den fruktade fågelinfluensan.

Man får bara sälja eller ge bort ägg från sin hobbybesättning om hönsen vistas inomhus eftersom äggen annars kan sprida oupptäckt smitta vidare. Människor kan däremot inte drabbas av fågelinfluensa.

Allvarliga konsekvenser

Förra året rapporterades smittade höns på en rad platser, bland annat i Skåne och Östergötland. Hittills har dock inget fall konstaterats i Halland.

Hur märker man att fåglar blir sjuka?

– Det är ett mycket snabbt sjukdomsförlopp och de dör ganska omgående, säger Viveca Eriksson, länsveterinär i Halland

Smittan kan därför få allvarliga ekonomiska konsekvenser om den hamnar i stora hönsbesättningar.

Misstänker man att man har fåglar som smittats ska man kontakta länsveterinär och Jordbruksverket. Fågeln ska skickas iväg för obduktion för att fastställa om det rör sig om fågelinfluensan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.