35-åringen hotade med att sprida uppgifter om att den äldre sex-chattat med minderåriga. Han lyckades tvinga till sig totalt 1 057 500 kronor från den äldre, pengar som han nu måste betala tillbaka i form av skadestånd. Foto: TT

Hotade att hänga ut man i Halmstad som pedofil – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man i Halmstad pressades på över en miljon kronor genom hot om våld och att bli uthängd som pedofil. Nu döms en 35-årig man vid Halmstads tingsrätt för att ligga bakom den grova utpressningen. Straffet blir två års fängelse och skadestånd.

Brottet ägde rum mellan december 2020 och april i år. Den äldre mannen gick in på en sexsajt och svarade på några annonser från kvinnor. Dessa var upplagda av 35-åringen som kontaktade den äldre mannen och påstod sig vara flickornas pappor.

35-åringen lyckades därefter tvinga till sig drygt en miljon kronor. Den äldre mannen hotades med att bli uthängd som pedofil, genom att ett bildkollage på honom skulle sättas upp i hans närområde. Det förekom även hot om att han skulle få hål borrade i sina ben.

I utredningen framgår att en del av pengarna gått till olika spelbolag, vilket kan bero på att gärningsmannen är spelmissbrukare.  Han är dömd sedan tidigare för andra brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.