Foto: SVT/Fiskevårdsteknik

Sällsynt fisk fångad på film i Ätran

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen simmade en majfisk förbi en kamera vid Hertings kraftstation i Ätran. Enligt Fiskevårdsteknik, som driver kameran, är det första exemplaret i modern tid som simmat förbi Herting.

”Detta är lite av en sensation” skriver Fiskevårdsteknik på sin hemsida, och konstaterar samtidigt att fotot blev så tydligt att artbestämningen är helt säker. Det här är den tredje majfisken som har observerats i sötvatten. Det är en storväxt sill som vanligtvis lever i nordöstra Atlanten.

– 2011 fångades en majfisk i Ätran på fluga, säger Hans Schibli, vatteninspektör på länsstyrelsen i Halland.

Gynsamma miljöer

Det tidigare exemplaret blev middag, men nu har alltså ytterligare en majfisk vågat sig till Ätran. Och att den tar sig just dit tror Hans Schibli beror på att Ätran har gynsamma miljöer för stora sillars lek.

– Det är snabbt vatten och forsar. Det är säkert så att det finns majfisk i Ätran och nu gynnas den av den förbättrade passagen vid vattenkraften i Falkenberg. Nu är det viktigt att det dyker upp en till av motsatt kön, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.