Hunden på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: TT/arkivbild

Hundar dog i bil – ägare frias från djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Två hundägare åtalades för djurplågeri efter att två av deras hundar avlidit. Dödsorsaken var överhettning efter att hundarna vistats i bilen en het sommardag. Men Varbergs tingsrätt anser att ägarna inte var tillräckligt oaktsamma och medvetna om faran.

Enligt veterinärer som vittnade i domstolen innebär överhettning ett kraftigt lidande. De menar att 20 minuter  i en het bil är tillräckligt för att en hund ska drabbas.

Enligt hundägarna har de befunnit sig i en butik i 30-45 minuter och under tiden har deras tre hundar blivit kvar i bilen. När de kom tillbaka var två av hundarna allvarligt påverkade av värmen och deras liv gick inte att rädda.

Kunde inte förutse det inträffade

Hundägarna menar att de inte kunde förutse det inträffade eftersom de kollat upp väderprognoser, samt att det regnade kraftig när de lämnade bilen. Därför valde de heller inte att öppna några fönster.

Varbergs tingsrätt ser ingen anledning att ifrågasätta ägarnas uppgifter och anser att det inte medvetet har utsatt hundarna för risk, vilket krävs för att dömas för grov oaktsamhet och djurplågeri. Det skriver Allt om juridik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.