Hundarna Otto och Sigge har båda skadats vid vildsvinsjakt. I klippet berättar deras ägare, Hans Jageteg, mer om en av händelserna. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Hans hund Otto skadades vid vildsvinsjakt: ”Tänkte att nu är det över”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 skadades mer än 400 hundar vid sammandrabbningar med vilda djur, där vildsvinen står för den största delen av fallen. På nationell nivå ökade den här typen av fall med 20 procent under förra året, enligt siffror från försäkringsbolaget Agria. I Halland drabbades 25 hundar under 2020.

Hans Jageteg, från Falkenberg, är jägare och jagar vildsvin med sina hundar Otto och Sigge. Båda hundarna har blivit skadade under jakt på vildsvin.

– Jag blir inte förvånad över att skador på hundar ökar under jakt med vildsvin. Min personliga åsikt är att många hundar är för ”på”. Jag skulle säga att 9 av 10 av de här skadorna uppkommer på grund av att hundarna blir för provocerade. Det finns hundar som passar för jakt på vildsvin och det finns de som inte gör det eftersom de är för skarpa, säger han.

Vid de tillfällen som Hans Jagetegs hundar blivit attackerade har det, enligt honom, handlat om otur. Som när Otto frontalkolliderade med ett vildsvin. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.