Det var en överväldigad Rajko Stankovic som såg ut över folkmassan på Klammerdammsgatan och Köpmansgatan. Foto: SVT

Hundratals stöttade Rajko

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på fredagen befann sig hundratals människor i korsningen Klammerdammsgatan–Köpmansgatan och deltog i manifestationen för att Rajko Stankovics korvvagn ska få stå kvar på sin vanliga plats.

Människor i alla åldrar var där för att visa sin stöttning till Rajko som inte längre får stå kvar på de platser som han stått vid i drygt 20 år. Det var en minst sagt överväldigad Rajko som stod mitt i havet bland alla människor.

– Det känns väldigt bra. Efter 20 år så har jag en dag, titta! Jag är överraskad. Det betyder mycket för mig, säger Rajko Stankaovic.

Förbud mot ambulerande försäljning

Bakgrunden är att Halmstads kommun från och med den första januari förbjuder ambulerande försäljning i centrum. Rajko Stankovic, som har haft en korvvagn i Halmstad sedan år 1997, kommer då inte längre få bedriva sin verksamhet på de platser som han är van vid. Nyheten togs upp i flera lokala medier och engagerade tusentals i sociala medier. Christof Jeppson såg att frågan berörde många och lät ordna en manifestation som alltså ägde rum på fredagen.

– Det handlar väldigt mycket om hur besluten tas och hur vår stad ska se ut. Vi är bevisligen ganska många som vill ha en levande stad och vi vill att sådana som Rajko ska få vara kvar på sin plats, säger han.

Vill ha Rajko kvar

Rajko Stankovic har fått ett erbjudande från kommunen att fortsätta sin verksamhet på exempelvis Stora torg, ett par hundra meter från de platser han brukar stå vid. Men det räcker inte, enligt flera Halmstadsbor, som inte gillar hur utvecklingen av centrum ser ut.

– Vi ska inte ha ett attraktivt Halmstad, vi ska ha ett aktivt Halmstad. Det här är inte någon storstad som Malmö, Göteborg eller Stockholm. Vi behöver inte ha något flottare än det vi har, så Rajko ska vara kvar, säger Wirgina Haglund.

Tar till sig kritiken

Den 24 oktober fattades beslutet att inte tillåta ambulerande försäljning i centrum. Nu öppnar Lars Püss (M), ordförande teknik- och fritidsnämnden, för att beslutet kan komma att ändras. Det efter att sa sett hur många som engagerat sig i frågan kring Rajko Stankovic.

– Det är fantastiskt kul att människor engagerar sig i en fråga. Det ger också en tydlig signal om att i alla fall alla de människor som är här tycker att vi har fattat ett korkat beslut, säger han när SVT Halland möter upp honom i folksamlingen.

Lars Püss (M), ordförande teknik- och fritidsnämnden fanns på plats vid manifestationen på fredagen. Foto: SVT

Kommer ni att ändra på beslutet?

– Det kan inte jag svara på. Det är inte bara jag som bestämmer utan vi är fler i nämnden. Men min tanke är att detta måste vi tar ställning till och förhålla oss till på något sätt. Vad det mynnar ut i kan jag inte svara på ännu, men att vi måste göra något och tänka om är alldeles uppenbart. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.