Örnaskolan i Hylte kommun. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Hylte hade högst smitta i landet – spridning på skola är orsaken

Publicerad

Hylte kommun hade flest bekräftade coronafall per invånare i landet under vecka 47. Region Halland pekar på smittspridningen på Örnaskolan som orsak.

Måndagen den 22 november kom beskedet. Smittskyddet och skolledningen inför distansundervisning på Örnaskolan. Anledningen: Ett tiotal elever bekräftats smittade av coronaviruset.

När coronastatistiken för vecka 47 nu presenteras toppar Hylte kommunlistan. Totalt har 112 fall bekräftats under veckan vilket gör Hylte till den kommun med högst smittspridning per invånare i Sverige.

– Smittan på högstadiet står för en stor del av fallen, men vi har en stor karläggning och smittspårning igång, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Utöver distansundervisning i två dagar planeras inga extra lokala åtgärder, regionen svarar att de följer den nationella planen.

Vaccin har erbjudits på skolan

Region Halland har under tidigare tillfälle varit på skolan för att erbjuda vaccinering till ungdomarna, men en sammanställning av vaccinationstäckningen på skolan finns inte. Johanna Wiechel-Steier konstaterar dock att även om flera varit vaccinerade vid tillfället behöver vaccinet veckor innan det ger full effekt.

Liten smittspridning – stor effekt på statistiken

Region Halland menar också att utbrott inom mindre kommuner får stort utslag på statistik vid jämförande per invånare. Exempelvis hade Halmstad kommun mer än dubbelt så många fall, men betydligt färre fall per invånare jämfört med Hylte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet