Hedin (S): ”Vi har tagit emot väldigt många fler barn” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hylte kan tvingas spara 39 miljoner på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Första gången på mer än tio år går Hylte kommun med underskott. Nu kan det tvingas fram besparingar inom skolan. Men hur stora är fortfarande oklart.

Barn- och ungdomsnämndens budget landade på 42,3 miljoner kronor i underskott när Hylte kommuns bokslut presenterades.  Något som enligt Maria Hedin (S) som är ordförande i nämnden beror på den stora ökning av elevental som varit de senaste åren.

På tisdagseftermiddagen beslutade barn- och ungdomsnämnden att ge rektorerna uppdrag att komma med förslag på besparingar, men också att begära ett tillskott från kommunfullmäktige på 32 miljoner kronor.

– De senaste åren har vi tagit emot väldigt många fler barn och elever i samtliga av våra verksamheter och i takt med att pengarna har minskat så måste vi också minska vår verksamhet, vilket vi inte gjort i den takt vi behövt, säger Maria Hedin (S)

Oppositionen med Anna Roos (C) i spetsen ställer sig kritiska till att de inte ska ha fått vara med i processen.

– Vi hade velat vara med i tidigare skede och få vara med att diskutera och ge konkreta förslag. Nu är det upp till Framtid i Hylte att visa ledarskap och handlingskraft, säger Anna Roos (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer