Stora Enso och Hylte kommun är överens om framtiden för Borabo deponi. Foto: SVT

Hylte säljer Borabo deponi till Stora Enso

Publicerad

Stora Enso tar över verksamhetsansvaret på Borabo deponi utanför Hyltebruk. I samma veva köper Hylte kommun markområden av skogsindustrikoncernen.

Hylte kommun meddelade på tisdagen att kommunen och Stora Enso genomför två fastighetsaffärer sinsemellan.

Dels handlar det om tre markområden som Stora Enso säljer till Hylte kommun för totalt 5,5 miljoner kronor. Och dels handlar det om Borabo deponi, där Stora Enso deponerar flygaska och bottenaska, som företaget nu köper av Hylte för två kronor.

Det innebär att företaget från och med 2020 tar över ansvaret för deponin.

– Det har varit en lång process där vi har förhandlat på olika sätt och i olika tempon i ungefär fem år, så det känns ofantligt skönt att vi fått det här på plats, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd.

Överens över partigränserna

Affärerna mellan kommunen och Stora Enso är förankrad över partigränserna.

– Eftersom vi har ägt deponin har företaget inte kunnat göra de insatser de velat, utan de har behövt gå via kommunala upphandlingar. Det har sinkat företaget. Så jag tror det blir bättre förutsättningar för företaget och bättre förutsättningar för kommunen, säger Anna Roos (C), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer