Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Klawitter Fastighetschef på Hyltebostäder menar att bestraffningen är ett desperat försök att få ordning på nedskräpningen. Foto: SVT

Hyresgäster straffas kollektivt efter skräpig sophantering

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Hyltebostäder hotar nu med kollektiv bestraffning i form av böter – ifall nedskräpningen vid ett bostadsområde fortsätter.

I ett brev till samtliga boende på Moss, Sol och Dalvägen i Hyltebruk hotar Hyltebostäder sina hyresgäster med att kollektivt fakturera alla på 50 kronor om de hittar sopor utanför den gemensamma sopstationen.

Bolaget menar att det är ett desperat försök för att få stopp på den långvariga nerskräpningen. Hyresgästföreningen och hyresgäster är kritiska.

Klicka på klippet för att höra bostadsbolaget förklara.

SVT rapporterade · Hur kommer man till rätta med nedskräpning vid återvinningsstationer?

Hej på er! I dag pratar vi om hur det kan se ut vid kollektiva återvinningsstationer. Hur funkar det där ni bor? Är det problem med nedskräpning, eller fungerar det bra? Hur kommer man tillrätta med nedskräpningen? Dela med er av era erfarenheter här!
06.32
En återvinningsstation ska vara ordentligt upplyst, tömmas ofta o containerna ska vara uppställda så att de bara är åtkomliga framifrån (synligt för omgivningen) och inte ha oanvända och mindre synliga ytor.
07.26
Anledningen till att folk lägger soporna på marken är som jag ser det två, det ena är att dom är fulla , det andra är att när man tex slängt sina glas så finns det ingenstans att slänga påsen.
07.53
Saknar skyltar på flera språk i min no go zone. Kanske hade minskat den nedskräpning som finns här.
08.13
Dålig information till nyanlända (det är tyvärr betydligt skräpigare i de områden med fler nyanlända) om hur det funkar. Står bara på svenska o ingen tydlig hänvisning till VAR "soptippen" ligger.
08.13
Vakter dygnet runt Tyvärr är det nog det enda o höga böter
08.20
Vårt soprum är väldigt skitigt och äckligt, detsamma med kärlen. De blir överfulla fort och mycket hamnar på golvet. Jag tror att respekten inför ordningen i soprummet hade varit mycket bättre om kärlen tömdes oftare och om kärlen och soprummet hölls rent.
08.52
Det är skillnad på ÅV-stationer beroende på var i landet man bor. I Halmstad är det statliga företaget FTI AB som ansvarar för skötsel och hämtning av förpackningar från Hushållet. Tyvärr tror många att det är en filial till kommunens ÅV-central och dumpar allt möjligt och omöjligt i och utanför containrarna. Resultatet blir nedskräpning som sedan flyger omkring. Därför är det viktigt att vi som ser detta gör en felanmälan till FTI AB på telefon eller deras hemsida. Jag har gjort det ett flertal gånger och det har blivit städat oftast inom två timmar.
Kommunens sopstationer ÅV-centraler och FTI AB måste bli tydligare i sin information om denna skillnad för vi har uppenbart ett problem som behöver lösas. Bara det att båda platserna har nästan samma namn är ju förkastligt då de inte har samma funktion.
09.03
Låt alla betala för att bli av med sitt avfall. Kameraövervakning.
09.25
De som slänger kommer inte att ändra på sig för att vi som sköter sorteringen ordentligt ska betala. Tanken finns att kanske fler inte bryr sig om att sköta sig, eftersom jag ändå för betala för andra som inte sköter sig. Sätt upp kamrer och låt de som slänger få betala höga summer istället. Trött på vårt samhälles sätt att låta de som gör fel slippa ta ansvar för sina handlingar.

Så här skrev Hyltebostäder i sitt utskick till hyresgästerna

Visa

Klagomål till samtliga hyresgäster gällande sophanteringen på Moss-, Sol- och Dalgatan.

Flera gånger per vecka tvingas vaktmästaren på ert område att städa upp sopor kring containrar då ni hyresgäster inte slänger sopor i containern utan lämnar de bredvid. Senast var idag då det låg mängder mer sopor utanför containern trots att denne inte var full.

För att försöka få ett stopp på detta kommer vi nu skicka ut en faktura på 50 kronor till samtliga hyresgäster varje gång det ligger sopor utanför container istället för i, oavsett vem som slängt.

Vi hoppas på en förbättring snarast, för allas skull.

Hälsningar,

Hytebostäder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer