Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Nilsson är gruppledare för Kristdemokraterna i Laholm och ligger bakom flera av motionerna som lyfts under mandatperioden. I klippet berättar han varför de valde att lägga motioner trots att de sitter i styret. Foto: Ebba Bergström/SVT

I Laholm lägger styrande partier motioner för att höras

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis är motionen oppositionspartiernas verktyg, men i Laholm gör det spretiga styret att fyra av de sex partier som är med och styr, har lämnat motioner för att få en möjlighet att påverka.

Efter förra valet blev det sex olika partier som delade på styret i Laholm, det innebär att de mindre partierna haft svårt att få faktisk insyn och inflytande över politiken. Det är förklaringen som Jörgen Nilsson (KD) ger till att även partier, som ingår i den styrande koalitionen, lämnat flera motioner under mandatparioden.

En tredjedel av motionerna

I majoritetskoalitionen ingår Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Trygghetspartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Valet 2022 Halland

Ungefär en tredjedel av motionerna i Laholm kommer från något av dessa partier, visar SVT:s kartläggning av alla motioner i Hallands kommuner sedan förra valet. Det är bara C och M som inte har lagt någon motion.

Så många motioner har varje parti lagt i Laholm

Medborgerlig samling: 8

Sverigedemokraterna: 8

Trygghetspartiet: 6

Laholmspartiet: 5

Miljöpartiet: 3

Kristdemokraterna: 3

Liberalerna: 2

Vänsterpartiet: 2

Socialdemokraterna: 1

(Kursiverade partier är en del av den styrande sexklövern)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet