Foto: svt

Flera äldreboenden i Halmstad kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

I morgondagens kommunfullmäktige avgörs flera av Halmstads äldreboendens framtid. I Getinge har PRO organiserat sig för att visa sitt missnöje mot vad de anser är ett slag mot landsbygden.

– Vi på landsbygden ska ha samma valmöjlighet som man har inne i Halmstad – att välja var vi vill bo, säger Kerstin Nilsson, ordförande i PRO i Getinge.

Nedläggningshotade sedan länge

Äldreboendena i Getinge, i Eldsberga och Patrikshill i Halmstad har länge varit nedläggningshotade. Redan 2015 ville femklövern avveckla flera äldreboenden, något som stoppades när oppositionens budget gick igenom året därpå. Men efter att två SPI-politiker brutit med sitt parti och istället gjort en överenskommelse med femklövern gick nedläggningsplanen igenom. Något som PRO i Getinge är starkt kritiska till.

– Den dagen när jag blir äldre och kräver mer vård och omsorg, då vill jag ha möjlighet att fortfarande bo kvar i Getinge, säger Kerstin Nilsson.

Över 2.000 namnunderskrifter

I förra veckan lämnade Getinge samhällsförening över en lista med över 2.000 namnunderskrifter i protest mot femklöverns avvecklingsplaner.

Men enligt alliansen har de aktuella äldreboendena brister både vad gäller boende- och arbetsmiljö. Dessutom menar alliansen att många av platserna i dag står tomma, medan köerna till trygghetsboenden är långa.

– I och med att vi etablerar trygghetsboenden i Getinge kommer ortsborna att kunna bo kvar där längre. Och det är också den boendetypen som efterfrågas mest i kommunen, säger Carl Fredrik Graf (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Trygghetsboenden räcker inte

Enligt femklöverns överenskommelse vill man bygga trygghetsboenden på de orter där äldreboendena avvecklas, däribland Getinge och Eldsberga.

Men Kerstin Nilsson anser att det finns behov av både trygghetsboende och äldreboende i Getinge.

– Det ena ska inte ta ut det andra. Vi har behov av både trygghetsboenden och äldreboenden i Getinge. Och den dagen jag behöver mer vård, då måste jag bo någon annanstans, säger hon.  

Trygghetsboende

  • Trygghetsboende är en boendeform för äldre som är för friska för äldreboende, men som behöver mer trygghet än vad dom kan få i sitt nuvarande hem.
  • Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, vård eller omsorg i trygghetsboenden. Däremot ska bostäderna vara funktionellt utrustade för äldre och det ska finnas gemensamma ytor för de boende.
  • Det krävs inget biståndsbeslut för att flytta till ett trygghetsboende, det gör det däremot för att bo i ett äldreboende.

Källa: seniorval.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.