Whiskey Trio har legat i Varbergs hamn i en vecka. Foto: SVT

Lämnar misärfartyget – reser hem

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i besättningen på misärfartyget Whiskey Trio reser hem. Efter att ha levt och jobbat under miserabla förhållanden, och också blivit hotade till livet, lämnar de Sverige under söndagen.

De fyra ur besättningen som idag reser hem lämnar Varbegs hamn tidigt på söndagseftermiddagen. Rederiet ombesörjer resan till Landvetter flygplats. Där ska besättningen mönstra av och få Schengenvisum, innan de kan flyga hem till Turkiet.

– Det är gränspolisen som tar hand om dem på Landvetter och ser till att avmönstringen blir korrekt, säger Hans Lippens, polisens presstalesman.

Whiskey Trio

– De ska mönstra av i förtid och proceduren kring visum måste naturligtvis bli korrekt.

Säkerhetsåtgärder vidtagna

Med tanke på de hot som förekommit mot besättningen har Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetarförbundet, vidtagit åtgärder för att försäkra sig om besättningens trygghet i hemlandet.

– Jag har varit i kontakt med ITF-inspektörerna i Turkiet och gjort dem uppmärksamma på situationen.

Misärfartyget kvar i Varberg

Kvar på fartyget är nu fem personer i besättningen och två personer från rederiet.

– De arbetar vidare med att åtgärda de brister som finns på fartyget. Det återstår fortfarande mycket arbete där, säger Göran Larsson.

Fartyget ligger kvar i Varbergs hamn tills vidare.

Så här sker på och avmönstring för sjömän:

När ett rederi har besättning som ska mönstra på kontaktar de särskilda mäklarfirmor.

Dessa mäklarfirmor ombesörjer påmönstring åt de aktuella sjömännen.

Besättningen har efter påmönstring rätt att befinna sig i anslutning till fartyget och i hamns huvudstad men inte i övriga delar av de länder där fartyget lägger till.

Efter avmönstring måste de söka visum enligt de lagar som gäller för övrig befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet