Foto: TT/SVT

Idas flytt slutade i kaos och med hot

Uppdaterad
Publicerad

När Halmstadbon Ida Andersson flyttade från hus till lägenhet förra hösten bad hon om anbud från tre olika flyttfirmor. Hon fastnade för en som gav bra pris och accepterade Idas krav på specifik placering av lådor och möbler. Men flytten blev kaosartad och priset trefaldigt.

Ida Andersson hittade flyttfirman på nätet. Det skulle kosta henne 5.500 kronor att flytta bohaget från huset i Halmstad till en lägenhet i samma stad. Ett par tusen kronor mindre än det pris konkurrenterna hon varit i kontakt med uppgav.

Ida hade noga informerat flyttfirman om hur mycket möbler det handlade om och bifogat ritning om var de skulle stå i den nya lägenheten.

– Jag blev inte alls misstänksam. De svarade alltid på telefon och mejl, säger Ida Andersson.

På hemsidan uppger flyttfirman att de har specialiserat sig på tungt och svårhanterligt gods. Ida Andersson påtalade även att hon hade ett tungt skåp som inte fick plats i hissen.

– Det var en man och en ung kille som kom. De hade inga hjälpredskap. När jag kom till lägenheten var det kaos och skåpet var skrapat, säger Ida Andersson.

”Ringde mig hela natten”

För att få i ordning allt fick Ida Anderssons barn hjälpa till. Mannen från flyttfirman begärde sedan att betalning skulle ske kontant med motiveringen att kortläsaren var trasig.

Han började även räkna på avgifter som skulle tillkomma, som hyra för lastbilen och milersättning från Göteborg. Notan slutade istället på närmare 16.000 kronor.

– Jag vägrade att betala. Istället bad jag om faktura och sa att jag ville kontrollera det med kommunens konsumentrådgivare. Då blev han arg och svor åt mig, säger Ida Andersson.

SE MER: Juristens 3 bästa tips: Så undviker du bli lurad av en flyttfirma

Eftersom mannen fortfarande hade hennes nycklar kontaktade hon en vän som är polis.

– När han förstod det slängde han nycklarna i marken och körde därifrån. Sedan ringde han mig hela den natten och skickade sms om att jag skulle betala.

Var du rädd?

– Ja, det var ett pressat läge. Han var arg, lång och stor så jag var lite orolig. Det kändes hotfullt.

Har inte F-skattesedel

Ida Andersson kontaktade Halmstad kommuns konsumentrådgivare och fick rådet att kräva en specificerad faktura för att sedan kunna bestrida fakturan.

– Tillslut fick jag fakturan som jag bestred. Jag ville ändå göra rätt för mig och han gick med på att jag betalade 15 procent mer än det ursprungliga beloppet.

LÄS MER: Slut på reklam för oseriösa flyttfirmor

Ida är lite arg på sig själv för att hon inte kollade om firman hade F-skattsdel. Det rådet fick hon av kompisar efteråt.

När SVT Nyheter Halland kontaktar firman gör personen som svarar sig snabbt onåbar. Firmanamnet finns varken registrerat på Bolagsverket eller med F-skattesedel på Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.