Inflyttningsklart – ett år efter översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Knappt ett år har gått sedan kraftiga översvämningar drabbade Halland. Klockarevägen i Getinge var ett av områdena där vattnet förstörde mest. Renoveringen har tagit tid, men nu har hyresgästerna börjat flytta tillbaka.

För ett år sedan var golvet i Anncki Hellstadius lägenhet på Klockarevägen i Getinge täkt av vatten. 30 centimeter illaluktande vatten där familjens tillhörigheter guppade runt i. Så beskriver hon de där dagarna i mitten av augusti förra året. Halland hade haft kraftigt regn under en längre tid, vattenflödena i Nissan och Suseån var rekordhöga och det ledde till stora översvämningar. Nu har familjen fått flytta tillbaka till lägenheten.

– Det var lite nervöst i början. Man  fick tillbaka minnen och såg fortfarande bilderna av förödelsen i huvudet när man kom in i lägenheten men som tur är så kommer man till ett nytt ställe. Det luktar nytt och fräscht. Det är på ett helt annat sätt än när vi tvingades överge vår lägenhet   , säger Anncki Hellstadius.

Översvämningar i Halland

”Skulle klara det bättre i framtiden”

Knappt ett år efter översvämningarna som förstörde ett 50-tal av HFAB:s lägenheter på Klockarevägen i Getinge har på återflyttningen börjat. Avfuktningen tog längre tid än tänkt, hittills har ungefär hälften av hyresgästerna fått flytta tillbaka. Men på nya Klockarevägen pågår fortfarande avfuktning och bostadsbolaget hoppas att de sista hyresgästerna kan flytta tillbaka innan årsskiftet. Bolaget har också stärkt områdets vattenskydd inför framtida höga vattenflöden.

– Vi har för att förbättra möjligheten för eventuellt kommande översvämningar förstärkt en vall  som ligger på andra sidan här.  Vilket gör att vi klarar en sådan situation som  förra gången betydligt bättre framöver.

Nöjd med hjälpen

Anncki Hellstadius är trots ett tufft och trångbott år borta från lägenheten nöjd med den hjälp hon fått både av bostadsbolaget och sitt försäkringsbolag och trots att det varit flera översvämningar i området är hon inte specielt oroad för framtiden på Klockarevägen.

– Jag är inte rädd för någon översvämning nu direkt. Visst det kanske händer om tio år igen. Men fotografierna kommer ligga högt i alla fall, för några fotografier blev förstörda så jag har lärt mig att de ska upp högt så att det klarar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet