Foto: SVT/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inga avgångar till Grenå från Varbergs nya hamn

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun och Stena Line har inte kunnat hitta en lösning för att rederiet verksamhet ska kunna flytta med till nya hamnen Farehamnen. Tiden för en överenskommelse har runnit ut. Nu förs diskussioner mellan det danska företaget och Hallands Hamnar om att flytta verksamheten till Halmstad.

Varbergs kommun har strävat efter att rederiets verksamhet ska flytta med till den nya hamnen. Det har dock funnits en politisk enighet om att kommunen inte kan finansiera den investeringen som skulle krävas med skattemedel, eftersom det inte är enligt lag. Det danska rederiet hade varit tvungna att stå för kostnaden.

– Diskussionerna har först i god anda och vi förstår om de inte är beredd till en sådan investering som det skulle innebära med en ny färjeterminal, säger Carl Bartler, kommundirektör i Varberg i ett pressmeddelande.

Avtalet mellan det danska rederiet och Varbergs kommun kommer nu att sägas upp.

Halmstad tänkbar lösning

Nu utreds istället möjligheten att flytta till hamnen i Halmstad. Den utredningen beräknas vara färdig till sommaren. Varberg-Grenå transporterar varje år cirka 170 000 passagerare, 45 000 bilar och 45 000 lastbilar. Sträckan ses som en viktig del i infrastrukturen för frakt, näringsliv och turister.

– Om det visar sig vara möjligt, och om parterna kan komma överens, vore det mycket positivt både för regionen och för Hallands Hamnar, säger Björn Alvengrip, VD på Hallands Hamnar.

Det har skrivits en avsiktförklaring mellan rederiet och Hallands Hamnar som ett första steg, men Stena utvärderar också andra alternativ.

– Vi har funnits i Varberg i många år och tycker givetvis det är tråkigt att behöva starta en process med att leta efter alternativ hamn, säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines linjer Sverige och Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer