Inga fjädrar i påsk

Publicerad

Halmstads kommun väljer att inte ha fjädrar i årets påskris.
– Det har varit en stor debatt om fjädrar de senaste åren, därför har vi bestämt oss för att prova något nytt som vi tror kan vara något för framtiden. Det är ett test, säger Janna Skyllberg, enhetschef för parkdrift på Halmstads kommun.

Enligt djurrättsorganisationen Djurens rätt så kommer de flesta påskfjädrar från kalkoner i köttindustrin i USA, där de antingen plockats från levande fåglar eller efter slakt. Där förekommer det även att djuren utsätts för plågsam tå- och näbbklippning. Därför arbetar Djurens rätt för att påskfjädrar ska ersättas av annat pynt och på deras hemsida finns en lista över vilka kommuner som valt bort fjädrar. I år består den av 46 kommuner, bland andra Falkenberg, Kungsbacka och Halmstad.

Värmländsk ull testas

Istället för fjädrar kommer påskriset Halmstad att pyntas med tussar av ull som kommer från en fårförening i Kil.

– Vi tror att ullen är ett bra alternativ för framtiden eftersom det är en restprodukt, fåren klipps ju oavsett, och det är ett naturligt material precis som fjädrarna, säger Janna Skyllberg.

Många har hjälpt till

För att involvera fler verksamheter inom kommunen i utsmyckningen av Halmstad har daglig verksamhet hjälpt till att rulla ulltussarna, och förskolebarn från Nygårds förskoleområde har tillverkat pärlplattor som kommer pryda påskriset på Stora torg.

Finns det något som hindrar påskpyntet från att återkomma nästa år?

– Vi får se vilken respons vi får från Halmstadborna. Om de tycker om det och vi får bra kritik på vårt test så fortsätter vi säkert men tas det inte emot väl så kanske vi får tänka om. Vi är öppna för idéer och förslag, säger Janna Skyllberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer