Vid den senaste inventeringen konstaterades 24,5 föryngringar av lodjur inom förvaltningsområdet, vilket motsvarar cirka 135 individer. Även om lodjursstammen passerat miniminivån för förvaltningsområdet bedömer länsstyrelsen att det är för tidigt med licensjakt.
– Lodjuren har precis passerat miniminivån på 23,5 lodjur i södra förvaltningsområdet. Det behövs fler för att man ska kunna förvalta djuren med en eventuell jakt i framtiden, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Halland.
Svenska jägareförbundet, som är det största förbundet för jägare, håller inte med om Länsstyrelsens bedömning.
– Vi menar att det inte äventyrar lodjursstammen om vi bedriver en försiktig licensjakt på 3-4 lodjur i hela länet och hade gärna sett den tilldelningen. Det gör också att vi får ett ökat intresse för inventering, säger Fredrik Jonsson, länsansvarig jaktvårdskonsulent Halland på jägareförbundet.
Lodjur har inte jagats i Halland i modern tid. Sverige är indelat i tre förvaltningsområden med rovdjur och Halland och sju andra län utgör det södra området i vilket lodjursstammen ökar successivt.
Stort mörkertal
Enligt honom finns det svårigheter med inventering och att det endast skulle finnas 135 lodjur i krokarna kring Halland tro han inte mycket på. Han menar att mörkertalet är stort.
– Det ligger säkerligen på 20–30 procent. Ser man en räv så finns det fem och det kan vara likadant med lodjur, säger Fredrik Jonsson.
En för stor ökning av lodjursstammen kan enligt Fredrik Jonsson inledningsvis leda till att mängden bytesdjur, som rådjur, kan störtdyka. I förlängningen kan det leda till att lodjur svälter ihjäl, när det inte längre finns tillgång till mat.
Hur snabbt kan det bli för många?
– Det går inte att jämföra med vildsvin, men i vissa områden i Halland finns det väldigt sparsamt med rådjur. En lodjurshona tar mellan 40 och 50 rådjur per år. De kringströvade unga hanarna tar också en hel del.
Så de kan snabbt kraftigt reducera hela rådjurstammen i Halland?
– Det kanske försvinner ett par tusen rådjur om vi får en kraftig ökning. I dag är det väldigt vanligt att jägare ser lodjur. Så var det inte för tio år sedan. De har haft en väldigt gynnsam tillväxt, säger Fredrik Jonsson.
Vanligare att se lodjur i dag
Att lodjur vistas i miljöer nära människor är inte ovanligt säger Fredrik Jonsson.
– För några år sedan var lodjur inne på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Det är mer vanligt att man ser lodjur i dag. Jägareförbundet är inte emot dem, men mot avsaknaden av förvaltning. Det stora problemet är hur man inventerar i dag. I Norrland vet man nästan det exakta antalet lodjur eftersom de har så bra spårsnö, det fungerar inte här.
Lodjursattack i Falkenberg
I mitten av december skadades en jakthund under ett jaktprov i Falkenberg. Under en besiktning av skadorna konstaterade länsstyrelsen att hunden attackerats av ett lodjur.
– Vanligtvis tar lodjuren sin tillflykt upp i något träd då det blir förföljt av en hund. Tyvärr uppstår bataljer ibland och det kan resultera i att hunden får skador på huvud eller framkropp, vilka sällan är dödande, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.