Skräptomten i Hylte fortfarande ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Övergivna hus och nedskräpade tomter är ett stort problem för många små kommuner i Sverige. Hylte har i åratal förgäves försökt komma till rätta med en skräptomt som ligger mitt i centrum. Fortfarande har man inte lyckats fått tag på ägarna.

Mitt i Hyltebruk ligger kommunens skamfläck. Ett nedgånget hus fullt av sopor. Rutorna är trasiga, färgen flagnar och innandömet är fyllt till bredden med gammal bråte.

– Förfärligt, alla säger likadant, det är förfärligt, tycker hyltebon Carina Nilsson.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Efter åratal av klagomål från uppretade grannar om lukt och råttor och upprepade viteskrav på ägaren lyckades kommunen förra vintern få huset sålt på exekutiv auktion. Nu skulle man äntligen bli av med eländet, trodde man. Men det var snart ett år sedan och sedan dess har inte mycket hänt.

Såldes till Egypten

Bara ett stenkast från det fallfärdiga huset ligger kommunhuset, och kommunchefen Per Borg verkar smått uppgiven.

– Ja, det är ju oförändrat. Fastigheten är uppsnyggad får man väl säga mot vad den var för ett år sedan, men huset står ju kvar så det har inte hänt så mycket.

Som vi tidigare berättat i Hallandsnytt köptes huset av Dubai Egypt Sweden for Investment AB som sedan i sin tur sålde det vidare till ägarna i Egypten.

Trots att det gått nästan ett år sedan försäljningen har kommunen inte lyckats få tag på de nya ägarna. Hylte är långt ifrån ensamma om problemet med skräptomter och ödehus, och så länge ägarna håller sig undan står kommunerna handfallna.

– Det här är någonting som väldigt många kommuner har problem med. Bland annat beroende på att man inte får tag i de människor som har ansvar för sina fastigheter. Det är problematiskt för då kommer man inte längre i ett ärende, säger advokat Annika Gustafsson, som specialiserat sig på att företräda kommuner i sådana här frågor.

– Mycket svårskötta ärenden, tidskrävande besvärliga, fortsätter Annika Gustafsson, som menar att små kommuner är särskilt utsatta eftersom de många gånger saknar den expertis och de resurser som krävs för att ta hand om dessa ärenden.

Har kostat för mycket

I våras städade kommunen upp på skräptomten och nu försöker man driva in en skuld på 50 000 kronor för städningen och obetalda VA-avgifter från de egyptiska ägarna. Pengar som det är mycket osäkert om kommunen någonsin får tillbaka.

På en direkt fråga om hur mycket pengar och resurser skräptomten kostat kommunen svara miljö- och byggchefen Stefan Andersson kort och gott ”för mycket”.

Kommunchefen Per Borg var själv med på den exekutiva auktionen förra året, och så här i efterhand håller han med om att det hade varit bättre om kommunen själva ropat in tomten och röjt upp en gång för alla.

– Hade vi vetat om vad det var för någon som köpte så tror jag det hade varit smartare. Men den bedömningen kunde inte vi göra då, säger Per Borg.

Under tiden processen pågår så bor den tidigare ägaren, en man med stora sociala problem, kvar i det kalla huset där han fortsätter samla skräp.

Hyltebon Carina Nilsson tror inte att någon lösning är i sikte.

– De måste ju få tag på ägarna först innan de kan få väck det. Jag tror att det blir väldigt svårt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet