Andras Filep utanför Arbetsförmedlingen i Halmstad på sin 65-årsdag. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Nekades pension efter 42 yrkesår – skickades till socialen

Uppdaterad
Publicerad

När Andras Filep inväntade sin första pension fick han svaret att utbetalning kommer dröja tre månader i väntan på en utredning. På sin 65-årsdag vände han sig till arbetsförmedlingen för att försöka skriva in sig som arbetsökande.

Andras har jobbat inom industrin under sitt yrkesliv, bland annat på papperbruk och Halmstads järnverk. Han hade skickat in samtliga papper i god tid innan pensionen, trots det meddelades han att pensionsmyndigheten ska utreda om han får pension från ett annat land, eftersom han kom till Sverige på 70-talet då flera svenska företag sökte arbetskraft utomlands.

Utredningen skulle innebära att Andras inte får några pengar på tre månader.

När han vände sig till myndigheterna för att ta reda på vad han skulle göra skickades han till sociala myndigheter. Men Andras vägrade gå dit.

– Jag har jobbat 42 år i det här landet så jag förtjänar min pension, säger han.

För gammal för arbetsförmedlingen

På sin 65-årsdag promenerade han istället till arbetsförmedlingen i Halmstad för att skriva in sig som arbetsökande, men där fick han svaret att han är för gammal.

Efter att SVT kontaktat pensionsmyndigheten, hittade de Andras ärende och konstaterade att något gått fel och att ärendet nu ska handläggas.

Ska man behöva gå via medier för att få sin pension?

– Nej så är det inte, vi har många ansökningar som vi behöver klara av, de jobbar jättehårt, säger Johan Andersson, pensionsmyndighetens pressekreterare.

Klicka på klippet för att se hur Andras tänker om situationen och hur myndigheten svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.