Foto: TT

Ingen vill bygga Laholms nya skola

Uppdaterad
Publicerad

Först var det grannar som överklagade. Och nu är det ingen firma som vill bygga. Det har gått troll i Laholms nya skolbygge för 475 elever.

När ett grannpar överklagade bygget av Laholms nya F-6-skola vid Glänninge sjö riskerade det att försena färdigställandet med omkring ett år, befarade Laholms kommun tidigare i höstas.

När väl det hindret är borta, genom att grannarna själva drog tillbaka överklagandet, så kommer nu nästa smäll.

Inga anbud

Inte en enda byggfirma hade lagt anbud på att få bygga skolan när Laholms kommunala fastighetsbolag stängde anbudstiden i slutet av förra veckan.

– Det är ett fenomen som funnits i Stockholm och runt Mälardalen ett tag, att ingen lägger anbud på att bygga sådana här projekt. Det handlar om konjunkturen och nu verkar det ha kommit hit också, säger Stefan Lundström, vd för Kommunfastigheter i Laholm.

Vad gör ni nu?

– Vi kan ju se att vilka företag som har tagit ut anbudsunderlaget och nu ringer vi runt och frågar varför de inte lagt anbud. Nästa steg kan bli att vi får förhandla direkt med några av företagen, säger Stefan Lundström.

Passivhus

Innebär det här nya förseningar?

– Ja, en termins försening kommer det i alla fall att bli, säger Stefan Lundström.

Den nya Glänningeskolan ska byggas som passivhus och var först tänkt att stå färdig till höstterminen 2018, men det kan nu alltså bli senare. Den ska på sikt ge plats för 475 elever från klass F till 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.